2011. január 28., péntek

Kvász történet keletről

A kvász erjesztett ital, ezt a belaruszok malátából, cukorból, mentolból és gyümölcsből is készítik. Hasonlít egy gyenge sörhöz, alacsony alkohol tartalma miatt mindenki issza

5000 évesnek tartják a lőrét, eredete valahova a kezdeti sörgyártáshoz nyúlik vissza. Az első írásos orosz említés 989-ból származik, amikor a kijevi Rusz feje I. Vlagyimír a kereszténység felvételekor ezt írta: „a megkeresztelkedések után adjanak a népnek ételt, mézet és kvászt.” Nagy Péter cár idejében a legtöbbet fogyasztott majdnem alkoholmentes itallá vált. A mondák szerint az alsóbb rétegek, szolgák, kispolgárok szerzetesek több kvászt ittak, mint vizet. Legalább ez nem volt fertőzött mindennel.

A szociban az utcai kvászos kocsikból mérték a nagydarab kvászos nénik. A rendszerváltás padlóra küldte, helyette a tömegekre újdonság erejével hatott a nyugati cukros lé.Tendencia szerint a kvász népszerűsége emelkedik. Putyin az orosz büszkeség újrateremtése példáján, többször buzdította az embereket a nemzeti ital fogyasztására. A nyugati nagy üdítőital gyártók mára saját termékként is bevezették. Ha ügyes az ember már találhat olyan palackozott kvászt is, mely az eredetihez hasonlóan készült. 

Élettani hatása sok esetben hasonló a kefírekéhez vagy a kumiszéhoz. Kiválóan üdít, oltja a szomjat, magas B-vitamin-tartalma révén javítja az anyagcserét, szabályozza a gyomorműködést is. Tucatnyi aminosavat, számos mikroelemet tartalmaz ezért a kvászt ajánlják nehéz fizikai munkát végzőknek, például sportolóknak. Meggátolja egyes, betegségeket okozó mikrobák szaporodását, bakteriocid hatása bizonyított.


2 megjegyzés:

 1. Recept klub:

  Orosz kvasz

  Hozzávalók: rozsliszt, rozskenyér, mentalevél, cukor, víz.

  A rozslisztet leforrázzuk, majd 3-4 órán át kelesztjük. Felforraljuk a vizet, és beleteszünk sütőbe pirított rozskenyér darabokat, mentalevelet, és ízlés szerint cukrot. Szobahőmérsékletre lehűtjük, és hozzáadjuk a rozslisztből készített kovászt. 24 órán keresztül erjesztjük.


  Házi kenyérkvasz

  Hozzávalók: 500 gramm rozs kétszersült, 40 gramm élesztő, 200 gramm cukor, 50 gramm mazsola, friss menta, 3-4 feketeribizli levél, 4 liter víz.

  A kenyeret darabokra vágjuk, és sütőben sötétbarnára pirítjuk. A kétszersültet leforrázzuk, és meleg helyen 3-4 óráig érleljük. Utána az így képződött cefrét ruhán átszűrjük, teszünk bele cukrot, egy pohár cefrében feloldott élesztőt, mentát, feketeribizli levelét, és az edényt lefedve hagyjuk 10-12 órán keresztül érni.

  Miután a cefre jól kiforrt, ismét átszűrjük tiszta ruhán, és üvegekbe töltjük. Minden üvegbe tegyünk néhány szem mazsolát. Az üvegeket jól zárjuk le, és tegyük a hűtőbe. 3 nap múlva kész a kvasz.


  Tanács: az italnak szebb, sötétebb színt tudunk varázsolni, ha a végén az ízesítéshez használt cukrot karamelizáljuk.


  Egy különlegesség: Petrovszkij kvasz

  Hozzávalók: 1 liter kenyérkvasz, 25 gramm torma, 2 kanál méz, 4-5 jégkocka.

  A mézet elkeverjük a kenyérkvaszban, ehhez kicsit fel kell melegítenünk azt. Miután a mézet teljesen elkevertük benne, belevágjuk az előzőleg megtisztított és mosott tormagyökeret. A kvaszt jól zárjuk le, és hideg helyen 10-12 órán át érleljük. Az érlelési idő leteltével ruhán leszűrjük, és jégkockával tálaljuk.

  Forrás: Dermosalus, KBAC.ru.
  További információk Kvász témakörben: KBAC.ru, Dermosalus, Index Fórum, Malév, Gyöngy Online.
  Lásd még: Csanak, ivócsanak. Receptek.

  Kvászból készült leves a húsos okroska

  Kánikula idején, nyáron fogyasztják ezt a hideg levest.

  Hozzávalók: másfél liter kvasz, 400 gramm főtt marhahús, 150 gramm zöldhagyma, 300 gramm uborka, 200 gramm tejföl, 2-5 db tojás, 25 gramm cukor, 10 gramm erős mustár, zöldség, petrezselyemzöld, kaporzöld, só.

  A lehűtött főtthúst és a meghámozott friss uborkát felkockázzuk, a zöldhagymát apró karikára vágjuk, és a sóval addig törjük, amíg levet nem ereszt. A tojásokat keményre főzzük, feldaraboljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A tejfölbe beletesszük a tojásokat, a zöldhagymát, az erős mustárt, cukrot és sót, jól elkeverjük, és felhígítjuk kvasszal.

  A kapott folyadékba beletesszük a többi hozzávalót, és ismét összekeverjük. Tálaláskor tetejét megszórjuk kaporral.

  VálaszTörlés
 2. Oroszországban a mai napig van, alkoholmentes, orosz kóla.

  VálaszTörlés