2011. június 28., kedd

Minden oroszok birodalmát megtartó erő: A vodka

Engedjék meg, hogy első bejegyzésemet a legnemesebb és legtisztább nedűnek, az oroszok nemzeti italának, a vodkának szenteljem. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert hazánkban ha valaki azt mondja, hogy vodka, a legtöbb embernek a Royal meg a Bols (jobb esetben az Absolut) jut az eszébe. Ez egy olyan katasztrofális állapot, melynek mindenképp véget kell vetnünk.


A vodka szó jelentése vizecske (вода-водка -- víz-vizecske). A vodkát említő első feljegyzések a XII. századból származnak. Ezek egy vodkafőzdét említenek 1174-ben a Moszkvától ötszáz kilométerre keletre elhelyezkedő Hilnovszk településen. Valószínüleg ekkor fedezték föl a jó oroszok, hogy abból a gabonából, amiből kenyeret is lehet csinálni, lehet vodkát is. A vodkát ritkábban krumpliból is készítik.


A vodkát már nyolc-kilencszáz évvel ezelőtt is használták orvosságként, ahogy ma is (főleg vidéken). Ez gyomorkeserűk alkalmazásával itthon is elterjedt. Eleinte a cári hatalomnak monopoljoga volt a vodka értékesítésére, csak a cári kocsmákban lehetett kapni. Ahogy az idő haladt azonban egyre nagyobb tömegeknek volt szüksége vodkára így a cár (I. Péter után: császár) lehetővé tette az orosz nemesség és kereskedők általi értékesítését. A XIX. században már vagy ötezer szeszfőzde működött az országban, ezek is mind a kormány tulajdonában. Vodkát először Svédországba szállítottak külföldre, ahol szintén nagy népszerűségnek örvendett.Az orosz vodkának és minőségének a periódusos rendszert föltaláló Mengyelejev adott tudományos alapot 1894-ben, II. Miklós cár trónra lépésének évében. Ekkor a nagy kémikus megállapította a vodkában lévő alkohol és víz kapcsolatáról, hogy a szerves asszimilációjuk szempontjából a vodka legkiválóbb erőssége a 40% alkoholtartalom. Mengyelejev receptjét az orosz állam elfogadta mint a vodka standardját. Azóta ez a kiindulópontja mindenkinek, aki vodkát akar készíteni Oroszországban.


A vodkát ma is előszeretettel fogyasztják szerte a világon, ám ne feledjük, hogy csakis a Mengyelejev standardja alapján készül az igazi. Így, mint igényes malátabarátok, felejtsük el a Tiplit, a Royalt, a Bolst, a Sobieskit, a Żubrowkát és úgy általában minden olyan "vodkát" ami nem orosz vagy esetenként ukrán. Óvakodjunk a hamisítványoktól is. Így az itthon is kapható vodkák közül elsősorban a Smirnoffot ajánlanám a kedves olvasóknak, de ha az ínyencek további márkákra is kíváncsiak, akkor ajánlom a Русский Стандарт minden változatát (kapható több helyen is), a Русский Бриллиант kék és bordó változatát, illetve az ukrán Nemiroff Lexet.

A profibb koktélok amelyek részeként jó orosz vodkát lehet fogyasztani a Véres Mása, a Nagy Vazul és az amerikai eredetű Moszkvai Öszvér. Ne aggódjunk, egyetlen magyarországi mixer sem fogja ismerni őket. További érdekességként elmondható, hogy A vodka nem mélyhűtőben tárolandó, hiszen a nagy hideg visszafordítja a disztillációs eljárás által végrehajtott folyamatokat, ezzel fölbontva egy jó vodka természetes gabona-aromáját. A jó vodka 5-7 fokon, tehát egy átlagos hűtőben tárolandó. Ezzel kapcsolatban érdemes azt is megemlíteni, hogy a vodkát nem szabad egy húzásra meginni. A feles pohárból fogyasztandó tiszta vodkát is kortyolgatni kell, uborkával, füstölt hallal vagy ikrás-hagymás-tojásos kenyérkével kísérve. A vodka gyors ivása olyan területen alakult ki, ahol nem jutottak minőségi vodkához és csupán a lerészegedés volt a cél. Nem hibáztathatjuk őket; egy meleg Tipli vodkát én sem ízlelgetnék.

Zárszóként javaslom a Russian Standard már linkelt oldalának a böngészését és igényes vodka és alkoholivást a kedves olvasóknak!4 megjegyzés:

 1. Azért lehet szeretni a lengyeleket is - elvégre nem csak orosz típusú vodka létezik -, nekem például semmi bajom a Zubrówkával.:P

  VálaszTörlés
 2. Amikor kint voltam a Lomonoszov Egyetemen, akkor épp hőbörögtek az egyetemista trógerek, hogy a 2009-ben létrehozott Orosz Szövetségi Alkoholszabályozó Hivatalnak volt pofája szilvesztertől 89 rubelben (600 Ft) alsó árat szabni a FÉL liter vodkának. Amúgy félelmetes, hogy 300 rubért ittunk 7 decit (2000 Ft) zseniálisan finom szeszt, a helyiek erre már húzták a szájukat, hogy tipikus burzsoá nyugati turisták vagyunk:)

  VálaszTörlés
 3. Hát azért az orosz az igazi. Én is legyűrök egy almáspitét vagy egy feles Sobieskit, de az igazi élmény az egy 1-2 deci hideg orosz vodka, uborkával és ikrás kenyérrel egy баня-ban a kőkemény venyigecsapkodós szauna és jéghideg fürdő után. Azért a tuti az az, amin nem látsz latin betűt.

  Valóban, a helyiek nekünk Volgográdban is a legolcsóbb ótvart ajánlották. Tudod, hogy van ez Matyi; akinek van, az értékeli a legkevésbé. :)

  VálaszTörlés
 4. A Sobieski vodka számomra egy totálisan kellemes Lengyel élmény. Nem lehet összevetni egy orosz vodkával, a kettő teljesen más, izében, összetételében. A másik, ami pedig egy az egyben tény, hogy a lengyeleknél legalább akkora múltja van a vodkának és annak fogyasztásának mint az oroszoknál. Természetesen az nem baj, ha egy üvegen orosz felirat díszeleg, de az sem ha Lengyel!

  VálaszTörlés