2012. május 20., vasárnap

III. Belga Sörfesztivál a Mezőgazdasági Múzeumban

Ünnepi hétvégéje lesz két hét múlva a maláta barátainak, ugyanis kettő ígéretes, mondhatni már tradicionális sörfesztivál is vár minket Budapesten.

Június 1. és 3. között harmadik alkalommal kóstolható immáron már több mint 100 féle üveges és közel 35 féle csapolt belga sör a Vajdahunyad várában. Először mutatkozik be hazánkban többek között a Kasteel legújabb remekműve, a palackozott Cuvée du Chateau. Kis ízelítő a csapolt sörválasztékból, a teljesség igénye nélkül: Bush (12%), Hercule Stout, Gulden Draak, Piraat, La Trappe Tripel és Dubbel, valamint a tavalyi fesztivál egyik legkedveltebb söre, a Kasteel Rouge.


A néha könnyed, időnként azonban erős gyümölcssöröktől kezdve az apátsági és trappista sörökön át egészen a borok erejével vetekedő erős félbarna és barna sörökig számos sörfajta jeles képviselőit kóstolhatják meg június elején a sörrajongók. A sörfesztivál 3 napja alatt több, a sörrajongók körében palackozott formában már jól ismert márka megkóstolható csapolt formában is. A kánikula közeledtével a látogatók közel 30 fajta frissítő gyümölcsös sörből választhatják ki az idei nyár kedvencét. Az érdeklődők pénteken délutántól vasárnap estig (nyitva tartás: péntek: 17:00-22:00, szombat: 11:00-22:00, vasárnap: 11:00-20:00) válogathatnak a belga sörkülönlegességből, valamint a Belgiumból és a szomszédos Hollandiából, illetve Franciaországból érkező exkluzív sajtokból, sonkákból. Belgium nevével szinte összeforrt a csokoládé, amelyből szintén lesz egy kis ízelítő. A fesztiválra látogatók a – mindhárom napra érvényes – 2500 forintos „Sörkedvelő”, vagy a 3500 forintos „Sörrajongó” belépőjegy árát teljes egészében „lefogyaszthatják”, illetve igény esetén további zsetonokat és érdekes, márkázott relikviákat is vásárolhatnak. A belépőjegy áráért kapott zsetonok 3, vagy 5 alkalommal 1-1 pohár (2 dl.) belga sör elfogyasztására jogosítanak. Emellett minden látogató ajándékba kap egy eredeti, Belgiumból származó üveg söröspoharat. A zsetonok tetszőlegesen beválthatóak autentikus sörkorcsolyákra is.

A belga sörkultúra egyedülálló a világon. Ez a kis ország körülbelül 130 sörfőzdével, és több mint 800 különböző sörrel büszkélkedhet. A különleges, alkalmi sörökkel kiegészítve ez a szám a különböző ünnepek ideje alatt a többszörösére is nőhet. A hatalmas választéknak köszönhetően a belga sörök kedvelői mindig az alkalomhoz, a pillanathoz leginkább megfelelő nedűt fogyaszthatják. Az országban megtalálhatóak a nagy, nemzetközi sörfőző cégek, de mai napig sok kisebb és nagyobb méretű, családi vállalkozásként üzemeltetett sörfőzde működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése