2013. március 4., hétfő

Enchilada vacsorára

Első bejegyzésünk, mely teljességgel nélkülözi a sör, whisky és vodka témakörét, de egyesületünk adekvált küldetése közé tartozik a gasztronómiai élmények és egészséges táplálkozás népszerűsítése is. Ezen belül egy igen egyszerű, gyorsan elkészíthető, és nem utolsó sorban olcsó mexikói fogást mutatunk be, mely akár társasággal, akár az otthon magányában élvezettel fogyasztható.


Az első angol nyelvű (tehát nemzetközi) feljegyzések 1914-ben születtek a mexikói ételről, melynek neve az enchilar szóból ered, fordítása kb. adj még hozzá chileit. Ezzel fel is fedtük az egyik nélkülözhetetlen elemét, melyből mi őrölt csiliport és magvas csili pelyheket is használtunk. A másik nélkülözhetetlen hozzávaló a kukoricából készült tortilla lap, mely készen kapható kb. 800 Ft/8 db áron. Ezt követően jön a töltelék, melybe apróra vágott hagymát, paprikát (zöldet vagy pritamint), fokhagymát, paradicsompürét és bőséges fűszerezést (petrezselyem, oregánó, só-bors, meg amit kíván) dobunk. Az enchilada lényege, hogy a tartalmát kreatívan lehet kialakítani, csirkétől (most azt használtuk), tengeri herkentyűkön keresztül, babon át, zöldségeket, kemény sajtkeveréket, egyszerűen bármit bele lehet rakni. Meg persze mindezt kombinálni. A palacsintaszerűen feltekert tortillák pedig reszelt sajtot kapnak nyakukba és 20 perc sütés után összeért ízekkel karakteres élményt varázsolnak.

Annyira domináns a töltelék fűszeres íze és a kukoricatészta édeskés karaktere, hogy kísérőnek bármely könnyed láger megfelel. A szénsav a fokozza is kapcaicin intenzitását, így tökéletes választás egy könnyfakasztó randevúhoz :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése