2013. május 28., kedd

Belga Sörfesztivál tengernyi jóval

Külső szemlélőként érthetetlen, de legalább három éves vita egyesületünkön belül, hogy miként viszonyuljunk a belga és cseh sörökhöz. Sörbarátként természetesen rajongunk értük, de van egy másik, mondhatni történelmi vonatkozása is kérdésnek: az angol sörfőzés reformkorszakát 1806-tól datálják, amihez kellett egy kontinentális zárlat. A napóleoni embargó késztette rá a sörfőzőket, hogy kiváltsák például az európai bort a kikötői porterekkel. Kényszer szülte szeszipari innovációs bumm volt a korszak, melyből Anglia máig profitál. Nálunk mesterségesen nyomta el a sörkultúrát a politika, a rendszerváltozást követően pedig a nemzetközi piac szabályozta újra ízlésünket (pl.: a Suszterinas nyolc csapjából is folyik Hoegaarden, Leffe és BelleVue Kriek). Ha belenyugszunk hogy igazi sör csak import ital lehet, és nem fejlesztgetjük saját ale és pilzeni söreinket, akkor Magyarország mindörökre egyet fog jelenteni a Borsodi-Soproni-Dreher háromszöggel. Visszatérve a Suszter belga versenyzőire: isszuk és szeretjük őket, mert egyszerűen tökéletesek. Ugyanúgy, mint a sarki kisboltban is kapható Delirium és Duvel. Egy felfedező malátabarátnak ezek „túl” jók. Itt a játékot felváltja a teljesség, kész terméket kapunk, nem fanyalgunk és hagyjuk ott a félik teli poharat, hisz bevált mesterművet fogyasztunk.A IV. (most III. vagy IV.?) Belga Sörfesztivál mai sajtótájékoztatóján Johan Indekeu, a Belga Királyság magyarországi Nagykövete, világított rá valamire: „A rendezvény azért is egyedülálló, mert ilyen sokféle belga sörből még Belgiumban sem lehet azonos helyen és időben válogatni”. Ekkora tematikus kínálat nincs sehol! 800 forint a két deci sörért sok ha a - szerencsére - itthon is közismert sörökre gondolunk, de a 140 féle között mazsolázhatunk olyanokból is, melyek még egy brüsszeli hosszú hétvégén sem köszönnek vissza. Legnagyobb érv talán a hétvége mellett: a Belga Sörfesztivál egyike a világ mindössze 300 kiválasztott helyszínének, ahol a Westmalle Trappista apátság engedélyezte világhírű barna sörének, a Westmalle Dubble-nek a csapolását. Az innovációt Johan Indekeu is kiemelt (nem véletlen, hogy alapszabályunkba is bekerült :), ennek jegyében lesz új Kasteel, La Trappe és St. Bernardus is. Kapásból négy indok, hogy miért kötelezően ajánlott program is ez. Mielőtt kérdés érkezne: több mint 30 féle gyümölcssör szerepel a kínálatban az almástól a barackoson át egészen az ananászosig, és 9 féle meggysör…

Tény, profi szervezés mellett kóstolunk minőségi termékeket, ami nem olyan, mint egy-egy kisebb belgiumi fesztivál, ahol noname különlegességekbe botlunk, olykor a szomszéd faluból. Viszont szívünket melengeti, hogy tizenkét sörfőző mester is érkezik, akik szabadon elcsíphetők egy-két mondatra. Ez egy mellékes gondolatként van feltüntetve, pedig igen nagy lehetőséget tartogat sokunknak.

Közérdekű:

A fesztivál pénteken délutántól vasárnap estig várja a látogatókat a Vajdahunyadvárban (nyitva tartás: péntek: 17:00-22:00, szombat: 12:00-22:00, vasárnap: 12:00-20:00). A belépőjegy ára 4 000 forint, amely teljes összegben „lefogyasztható”. A belépő mindhárom napra érvényes, a kuponok ital és étel fogyasztására egyaránt felhasználhatóak. A belépő tartalmaz egy darab (2 dl.), az erre az alkalomra készíttetett belga sörös üvegpoharat, amelyben a látogatók elfogyaszthatnak 4 pohár tetszőlegesen kiválasztott sört. További sör és ételkuponok valamint márkázott, egyedi ajándéktárgyak vásárlására egyaránt van lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése