2015. július 12., vasárnap

Maláta on Tour: Amsterdam

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!" Na ez egy baromság. A fejlődés, innováció záloga, hogy kísérletezzünk, keressük a lehetőséget. Ezt bármilyen meglepő, de még sörfogyasztásban is alkalmazzuk, ha lehet kétszer ugyanazt nem kóstoljuk. Erre az Untappd figyel helyettünk. A szakmai utakkal is így vagyunk. Jártunk már Hollandiában 2010-ben. Vendégül láttak minket a Heineken gyárban, felkerestünk egy whiskey üzemet is. Most mégis azt dobta ki a gép, hogy visszatérünk a holland fővárosba, de most célirányosan kézműves söröket és főzdéket kerestünk!

A Brouwerij de Prael 10 perc gyaloglásra van a amsterdami vasúti pályaudvartól, egy szűk sétálóutcából nyílik és érdekes, de kint élő ismerőseink úgy ajánlották nekünk találkozópontnak, hogy mi már bent ültünk. Bakancslistánk első állomása jó és érdekes, népszerű is, de termékeiktől azért nem dobtuk el a hajunkat. Többségében konzervatív recepteket követnek, de azért fel-fel bukkan egykét porter és IPA. 



Ezt már a Slainte Irish Pubban lőttük, ahova azért tértünk be, mert péntek este volt és mindenhonnan lógtak ki a vendégek, érdemes sört pedig máshol nem lehetett kapni (az Amstel, Heineken és Grolsch nem játszik ebben a versenyben).


A Bier Fabriek söreit sajnos már nem tudtuk megkóstolni, háromnegyed négykor értünk oda, hajnalban. Pedig volt lebeszélt találkozónk, de picit megcsúsztunk. Ilyen is előfordul néha, na.


Brouwerij 't IJ viszont itthon is kapható, ismertnek nem mondanám, de fasza hely nagyon. A szélmalom nem az övék, viszont zseniális a helyválasztás és a strucc logó is befigyel. Beszélgettünk az egyik sörfőzőjükkel, király a koncepció, bár már annyira punkulni nem tudnak. Szombat délután 18 órakor be is zártak, pedig kétszáz sörre szomjas vendég lebzselt a környéken. Ki van húzatva a kapacitásuk, kísérleteznek szolid mértékben, de nehéz hozni a szomjas vásárlók fogyasztási sebességét a termelésben így is.  





Innentől áttértünk egy másik Holland remekmű, a Zuidam Dutch Rye tesztelésére, ami whiskey családjuk egy belépő tagja. Italkultúra van gazdagon, csodás darabokhoz volt szerencsénk azt meg kell hagyni. Az este a Bodega Biblos falai között zárult, azért volt ott is mit megörökíteni. Vasárnap még a fű se nő, hasogató fejfájással repültünk haza és tértünk vissza a mindennapok nyári félgőzös kiadásába.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése