2015. augusztus 30., vasárnap

FestIgyál IPA

Az egész Szegeden kezdődött, ahol ott töltötte a hétvégét az egyesületből Eszter, Nándor és Mátyás, hátha igény lesz arra - ahogy FőzdeFeszten volt -, hogy érdeklődőkkel beszéljünk. Sajnos nem volt. Tehát álltunk a faházban hárman, közben Kelemen Ottóval beszélgettünk a hazai sör szcéna jövőjéről. Bármilyen különös, de fejfájásunkat nem a multik által pénzelt marketing erős középüzemek megjelenése, vagy a rendezvények elkurvulása okozta, hanem a Széchenyi tér felvonulási placcának megvilágítását szolgáló villanyoszlopain az április 4-i rendezvényekről ott maradt borzasztó rossz minőségű hangszóróiból áradó monoton western recsegés. Hihetetlen mennyire haza tud vágni egy rendezvényt a csapnivaló zenei háttér. Bárcsak ne is kapcsolták volna be! 

Dr. Rock segített hangszórót, erősítőt és kábelt szerezni, de együnk telefonján sem volt zene. El kellett nyomnunk az intenzíven nyakunkba áramló szart, így amikor egy helyi ismerősünk - Zsolti - felbukkant az iPod-jával gondolkodás nélküli csaptunk le a lehetőségre. Azon pedig csak pár albumot tartalmazott, köztük egy Bëlga válogatást. Innen indult a mi "Igyál, igyál feszt igyál" maratonunk, ami egy sörben csapott át. 


Ugyanis régóta pörögtünk, hogy kellene egy IPA, hiszen mindenki azt keresi, viszont olyan, ami nem IBU bajnok akar lenni, ami nem olyan, mintha cipőnyelvet szopogatnánk és szárítja kegyetlenül szét a szánkat. Egy jó ivású, tiszta ízgerincű sör, amiből baráti beszélgetésekhez is korsó számmal fogyasztani. Egy Session IPA. Ez egy tipikusan fesztivál műfaj, nyárra, nagy melegbe, alacsony tartalommal, citrusos ízhatással, amit a chinook komló biztosít. Alkoholtartalma 3,2-4,6%  között ajánlott legyen, egy tisztességes IPA pedig efelett kezdődik.

Tehát még szegedi hip-hop blokk közepette fejünkbe vettünk, hogy főzünk nyár végére egy fesztivál sört. Szerencsére a Zips-nél Miskolcon volt rá kapacitás. Szuper felszereléssel, tök jó recepttel gerilláskodtunk. Amivel nem számoltunk, azaz főzde 120%-os kihozatala, így "új hullámos ivósörünk" alkoholtartalma felcsúszott egészen 6,8%-ra, amire csak kerekedik a szemünk, de istenem, ezt dobta most ki a gép.

Így született hát a FestIgyál IPA, amit az őszi FőzdeFeszten fogunk bemutatni a nagyközönség részére! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése